Hestesko i høstvær

11 deltakere og to turledere kom til Pyttbua fredags kveld, forberedte til en lang tur over Tafjordfjellas fineste fjelltravers: Karitind, Høgstolen og Puttegga. 

Da vi våknet opp lørdag 19. august var vi ikke like sikre på om vi kom til å traversere mellom noen av fylkets høyeste topper, for fjellene lå godt gjemt under tåka. Vi la ut på tur med godt mot og med håp om bedre vær, og i selskap med fire fra Hjørungavåg turlag.


På vei opp mot Karihø tittet vi innom Svartsteinan, der reinjegerne søkte ly og hvile for noen hundre år siden, og var takknemmelige for luksusen som Pyttbua kunne tilby.


Vi fulgte stien videre opp mot Karihø og fortsatte motbakkene opp mot Karitind. Regntøyet var på nesten helt opp til Karitind. Rett under toppen skimtet vi blå himmel mot sørvest. Utsikten ble bedre for både turen videre og til toppene rundt oss i det været lettet. Vi nådde Karitind, fylkes tredje høyeste fjell, og Tafjordfjellas nest høyeste, med sine 1982 meter over havet. 


Et klesskift og en matpause senere fortsatte turen videre. Nedstigningen fra Karitind startet bratt ned på løs og glatt ur. Deretter ble den slakere, litt småkupert og litt lettere å gå. Vi skulle ned til omtrent 1750 moh før oppstigningen startet. Det merktes allerede i beina at vi hadde gått langt! Turens andre topp var på det noe mer beskjedne 1953 meter over havet: Høgstolen. Utsikten, derimot, var upåklagelig!


Like under toppen måtte vi fylle på energilagrene til turens siste motbakke, en motbakke som så veldig bratt og ufremkommelig ut der vi satt og så rett på Puttegga. Men før de siste høydemeterene opp måtte vi ned til Søre Skaret på omtrent 1650 meter over havet. Vi fikk god hjelp til nedturen på snøen som lå igjen i sida.


350 høydemeter rett opp, og 17 personer som hjalp hverandre opp store skrenter, mellomstore fjellhyller og små hindringer på vei til turens (og fylkets) høyeste topp: Puttegga på 1999 moh. Her slapp vi jubelen løs, det ble tid til både selfies, selvutløsere og klyving opp på toppvarden for å snuse inn lufta over 2000 meter! 


Med slitne bein, tåke som kom tilbake rett før vi nådde toppen og ikledd regntøyet igjen, var det bare å starte på turen tilbake til Pyttbua. Også nå gikk det lett nedover snøen et godt stykke ned fjellsida. 


Etter 11,5 time var alle samlet igjen på Pyttbua, og over en og to porsjoner bacalao kunne vi mimre om dagens tur på over 1400 høydemetre, 17 km og tre topper.


Søndag var det retur hjem og tid for restitusjon. 


Tekst: Marie Fauskrud

Skrevet av Tone Drabløs 21. august 2017