Klar, ferdig gå til Kvamsøya

Foto: Stine Marie N. Tønnesen

Kvamsøya er ei spennende øy, med mye historie. Klar, ferdig, gå hadde med guide som ga ei god innføring i ting som har skjedd her.

Turen til Kvamsøya var det mange som hadde sett frem til og vi ble 17 deltakere. På Larsnes satt vi igjen bussen og gikk om bord på ferga som skulle ta oss over til Kvamsøya. Der ble vi møtt av Bjørn Brekke som guidet oss rundt på øya.

Når man går av ferga på Kvamsøya er det ca fire km til veis ene i begge retninger, og er man i tvil på hvor langt man har gått, kan man bare se etter husnumrene. De er nemlig tildelt etter hvor mange km unna de er fergeleiet.

Vi ble fortalt om den gang da det tyske frakteskipet Hans Leonardt ble bombet av britiske fly. Skipet hadde ca 3000 tonn sprengstoff, og eksplosjonen er regnet som den største i Norge under krigen. På øya kan man fortsatt finne rester etter eksplosjonen.

Kvamsøya har mye spennende historie, vi fikk også et innblikk i livet til Bernt Støylen (Teolog, salmedikter, skribent og nynorskforkjemper) som hadde sin oppvekst på øya, men senere bosatte seg i Oslo.

Fra øya kan man se over til Storholmen som også har en spennende og unik historie.

Diktet «Det bor en gammel baker», skrevet av Inger Hagerup kan trolig kobles opp mot han som drev bakeri på storholmen for mange år siden. Selv om storholmen ikke har noen fastboende lengre, er det allikevel aktivitet på øya.

Alle var enige om at vi hadde hatt en fin tur.Klar, ferdig, gå! er et tursamarbeid mellom Ålesund - Sunnmøre Turistforening og Virksomhet aktivisering og velferdstjenester i Ålesund kommune for eldre i Ålesund.  Turene blir sponset av stiftelsen Kjell Holm.


Ord og bilder: Stine Marie Nerby Tønnesen

Foto: Stine Marie N. Tønnesen

Skrevet av Tone Drabløs 28. mai 2019