Joachim Rønneberg 1919-2018

Joachim Rønneberg sammen med Ragnhild Helberg og Øystein Dale ved overrekkelsen av Claus Hellbergs minnepris for 2011, for restaurering og bevaring av Fieldfarehytta. Foto: ÅST

Natt til søndag 21. oktober gikk Joachim Rønneberg bort, 99 år gammel.

Vi i Ålesund Sunnmøre Turistforening har mista vår bauta og vegvisar. Joachim Rønneberg vart i fjor vår æresmedlem etter å ha vore medlem i 80 år. Som ung jente møtte eg han på Veltdalshytta. Det gjekk eit sukk gjennom peisestova då Joachim steig inn i rommet med kaffikoppen sin. I sommar tok vi med oss døtrene våre for å fortelle om motstandsmannen og krigshelten som overvintra i Tafjordfjella i skjul for okkupasjonsmakta.

Rønneberg ville aldri framheve seg sjølv. Han var opptatt av landet, plikt, foreninga, fellesskapen. Han spurde kva han kunne gjere for andre.

Han var den første redaktøren i Fjellposten, ÅST si medlemsavis og den første tilsette i ÅST. Han restaurerte Fieldfare-hytta sjølv og gav den til oss i ÅST. I dag er vi i styret og administrasjonen og medlemmane i sorg, og vi kjenner på djup takksemd.

Mang ein vandrar har gått i Joachim sine fotspor i våre fjell.

Sjølv vert han ståandes att som vår aller viktigste varde.

Audhild Gregoriusdotter Rotevatn

Styremedlem i Ålesund-Sunnmøre Turistforening