Sommerturlederkurs del 2

Foto: Pernille Giske

Referat fra Sommerturlederkurs del 2 - Romsdalen 21. – 23. september 2018

Vi hadde forberedt oss utrolig godt til del to av sommerturlederkurset i regi av ÅST/MRT. Messenger gruppa som kurslederne Ola Ose Pedersen og Ole-Morten Hestetun hadde opprettet glødet døgnet rundt – her gjaldt det å få med alle detaljer i turplanen. Vi møttes på Skorgedalsbu fredag ettermiddag – ei flott ubetjent hytte eid av MRT en knapp halvtimes gange fra parkeringsplassen i Skorgedalen. Det var lett duskregn.

Lite ante vi om de virkelige vær-utfordringene som skulle møte oss når vi satt hjemme og planla turene til Juratind (1712 moh) og Kongen (1618 moh). At god planlegging er alfa og omega forstod vi jo – ingen av oss 8 kursdeltakere hadde vært på Juratind – og her var det behov for stegjern, isøks, is-skruer, tau, hjelm, klatreseler, kiler og klemkiler, for å nevne noe – siden vi både skulle krysse bre og klyve i bratt terreng.

Egil, Øystein og Martin laget flotte SARTTO skjema for både Nordryggen og Sydryggen på Juratind – inklusive spor/veipunkter til GPS. Pernille tok ansvar for planlegging av matinnkjøp og fellesmåltider. Martine laget risikoanalyse, Elisabeth, Kaja og Martha laget teknisk utstyrsliste og sikret at alle fikk låne det utstyret de manglet, samt at fellesutstyret også kom på plass. Øystein distribuerte en fin, praktisk og detaljrik sjekkliste for klær og personlig utstyr. Martin var avmeldt i noen dager, men kom heldigvis inn igjen – og supplerte Pernille med planene for mat og drikke «in reality».

Fredag ettermiddag gikk vi gjennom alle deler av turplanen for lørdagens mål – toppen av Juratind. Det er en lang og krevende tur, 1580 høydemetre – vi beregnet 5,5 timer opp og vel 5,5 timer ned. Værmeldingen for området tatt i betraktning (sterk vind, regn og snø) gjorde at vi satt starttidspunkt til klokken 6 - for å være sikre på at vi klarte å komme ned fra fjellet før det ble altfor mørkt – selv om alle hadde gode hodelykter og super erfaring med nattorientering fra forrige kurshelg.

Vi delte oss inn i to lag - det ene laget var ansvarlig for turen til topps – og det andre for å lose oss sikkert ned igjen. Etter å ha fylt inn et «GO - NO GO» skjema, ble vi enige om at turen var gjennomførbar – men at værforholdene måtte vurderes igjen neste morgen.

Fredag kveld hadde vi et felles herremåltid – hjemmelaget hjortepølse og kålrabistappe, med rødkål, poteter og eggesmør. Is og varme skogsbær til dessert – det smakte utrolig godt!

Lørdag morgen regnet det tett – vi gikk fra hytta klokka 6:15 og ble ganske våte før vi kom til parkeringen. Stien hadde blitt til bekker i løpet av natten. I bilen på vei til Rabben innerst i Isfjorden, som var startpunkt for turen, rådet pessimismen. Men utrolig nok, da vi kom til Rabben var det opplett – og optimismen var raskt tilbake. Vi pakket ferdig sekkene - sjekket at alt utstyr var med og la i vei. Første del av turen gikk langs stien til Svartvassbu/Hoemsbu – og da var det jo ganske enkelt!

Etter vel to timer kom vi til punktet hvor vi skulle ta av fra stien og gå oppover mot nordryggen – her var vi på 760 moh og hadde krysset elver, fylt på drikkeflaskene og spist litt nøtter og sjokolade. Nå skiftet terrenget til ur med snø, og det ble sakte men sikkert glattere og litt brattere. Sikten var ikke til å skryte av – og her skulle jeg gjerne skrevet noen ord om hvor fin nordryggen var – men den så vi ikke. Etter en stund i bratta med tiltakende vind og sludd bestemte vi oss for å returnere – vi var på nesten 900 moh. Alle var helt sikre på at det ikke var forsvarlig å gå til topps denne lørdagen – og med ett ble ideen om «Juratind 2019» født.

Returen gikk fint – vi fant litt le når vi kom ned i skogen og tok frem matpakker og termos – herlig. Nå gikk praten lett igjen – nye turer ble planlagt og historier fortalt.

Tilbake på Skorgedalsbu startet planleggingen av neste dags topptur. Kongen var utelukket på grunn av snøforholdene – det ble rundtur til Skarven 1048 moh. Vi etablerte to lag og to ruter til topps – laget SARTTO og GPS punkter og beregnet tidsbruk og avmarsj. Lærerikt.

Lørdag kveld spiste vi nydelig «hjemmelaget» bacalao med lun strø-pai til dessert – kan det bli bedre? Hjemmebrygget øl ble servert og vi fikk opplæring om hvordan vi alle «lett» kan lage denne drikken. Tau, seler og knuter ble kveldens «lektyre» - nyttig å trene innendørs når vinden ulte og regnet trommet på rutene.

Søndagsturen til Skarven startet 8:30 og gikk helt etter planen – orientering med og uten kart og kompass – lærerikt å orientere i lett snødrev uten sikt når vinden tar skikkelig tak og fingrene blir stive. Vi tok bilder på toppvarden – lykkelige over å ha nådd en topp. Vel tilbake på hytta tok vi frem matpakkene og startet oppsummering av kurset over en stor kjele varm kaffe.

Grundige individuelle tilbakemeldinger ble gitt til hver av oss – samtidig som vi ryddet og vasket hytta i god DNT ånd.

Tusen takk til ÅST og MRT for et innholdsrikt, lærerikt og svært inspirerende sommerturlederkurs! Ola og Ole-Morten har delt utrolig mye kunnskap og erfaring med oss – som vi tar med oss når vi gyver løs som turledere i sommerfjellet.

«Juratind 2019» er allerede etablert på FB – og neste år skal vi nå toppen – det er vi fast bestemt på.

Hilsen Martha Takvam

Skrevet av Tone Drabløs 26. september 2018