Turlederkurs i Tafjordfjella

Foto: Martin Gjellestad

ÅST og MRT samarbeider om utdanning av nye turledere, og tilbyr hvert år både grunnleggende og sommerturlederkurs. Første del av sistnevnte gikk av stabelen i Tafjordfjella i helga, og her kan du lese kursdeltaker Pernille Giskes referat.

Turreferat fra SOMMERTURLEDERKURS 31. august til 2. september 2018

Åtte spente og lærevillige kursdeltakere møtte opp ved Tunga bru fredag ettermiddag. Det var duket for modul én av sommerturledederkurs i regi av ÅST og MRT. Kursholdere Ola Ose Pedersen og Ole-Morten Hestetun stilte med kursopplegg, og første oppgave ble å planlegge etappe én til Torsbu. Noen sjekket rutevalg, mens andre regnet på høydemeter, kilometer og tidsforbruk. Sakte, men sikkert gikk det opp for oss at vi måtte ta natten i bruk for å komme oss til målet.

Ettermiddagssola var varm, og høstfargene gjorde det innbydende å starte på motbakkene og de første kilometerene av etappen. Praten gikk lett, og vi som hadde blitt kjent for kun få timer siden virket allerede som en stor vennegjeng på tur. Middagen ble fortært idet sola forsvant bak fjellene. Nå var det også slutt på stien. Hodelyktene ble tent, og vi fikk teste flere metoder for nattorientering og hvordan en gruppe fint kan forflytte seg sikkert i mørket. Etter noen timer i nattens mulm og mørke fikk vi besøk av månen. De små gledene ble delt: For en lykke det var å kunne gjøre fire skritt på samme store steinhelle etter vandring i storsteinsur! Og, se så flott det glitret i det tynne rimlaget på bakken. Vi sovnet til lyden av blafrende teltduker noen timer før sola sto opp.

Lørdag morgen var det flott å stikke hodet ut av teltet og myse mot de vakre Tafjordfjella som vi bare hadde ant konturene av samme natt. Frokosten ble fortært samtidig som Ola så sitt snitt til å dele av sin kunnskap om overnattingsutstyr. Dagens marsj gikk til Pyttbua. Langs Tordsvatnet byttet vi alle på å lede gruppa, mens det ble en lun lunsj (og for noen en høneblund) rett før Radiovatnet. Naturen er en flott læringsarena, og kurslederne serverte oss tips og triks på løpende bånd! Pausene ble også brukt til miniforedrag fra deltakerne, med temaer som mat og næring på tur, villrein, DNT-hyttene og fototips. Rett før Pyttbua fikk vi en grundig innføring i sikker vading over elv, samt taubruk og knuter.

Det er godt med bacalao ble det sagt, og dermed var middagen bestemt. Sistemann rakk så vidt ta av seg skoa utafor Pyttbua før det putra i både middags- og kaffekjeler. Med roser i kinna og hår til alle kanter ble det timeslange samtaler om innholdet i turledersekken, hva har man med i førstehjelpsskrinet, klesvalg og værsignaler. Mens regnet piska mot ruta og tåka seig ned over toppene ble skåla i hjemmebrygga, medbrakt øl, og latteren satt løst.

Etter frokost, kaffe og utvask på søndag, flytta vi oss ut for å lære om førstehjelp, risikovurdering og ulykkeshåndtering i fjellet. Ole-Morten nærmest oste av erfaring, mens vi sugde til oss alt vi kunne.  Sekken føltes merkelig lett når vi tok farvel med Pyttbua og la i vei tilbake til Tunga. Etterhvert måtte jakka av og svetteperlene glitret om kapp i panna. I bjørkeskogen lærte noen bort om sopp og blomster, mens andre spiste blåbær. Og før vi dro hvert til vårt nikket alle synkront på at hodet var fullt av ny kunnskap og at det nesten var litt lenge til kursets modul to. Takk for flotte minner, og en fantastisk lærerik turhelg. Vi ses!

Hilsen Pernille Giske

Skrevet av Tone Drabløs 4. september 2018