Hjørundfjorden rundt

2. august
Ekstra krevende
Voksne, Ungdom, Fjellsportinteresserte
Fellestur, Fottur, Fjelltur, Hyttetur, Daltilfjell, Ukestur, #Jubileum2018, Jubileum2018
Ålesund-Sunnmøre Turistforening, Turgruppa ÅST
Sunnmørsalpane, Vestlandet (se kart)

Hjørundfjorden rundt går gjennom de mektige Sunnmørsalpene. Rutas laveste punkt er på fjorden og høyeste punkt Høghornet innerst i Hjørundfjorden på 1319 moh. På veien passerer vi mange fine tinder, og om vi har tid og lyst, blir det kanskje en topptur eller to underveis.

Turen er krevende, og du bør vite at du kan gå mange timer flere dager i strekk før du melder deg på.

Dag 1: Hundeidvik-Trandal: Fra fergekaia i Hundeidvik går vi opp grusvei og sti i Megardsdalen, forbi Megardsstøylen,over Tverrfjellet og ned i den ville Riksemdalen. Her går stien forbi Tredjevatnet, Fjerdevatnet og opp i Trandalsskaret på 1170 moh. Fra øverst i Riksemdalen går ruta på til dels bratte svaberg og i ur, kanskje også snø. Fra Trandalskaret går vi på snø og i ur ned til Trandalsætra. Her blir vi hentet av vertskapet på Christian Gaard. De kjører oss ned til tunet hvor vi spiser middag og overnatter i eget hus på Trandal.

Mat dag 1: Ha med niste, middag på Christian Gaard(inkludert i prisen). Mat til dag 2 kan kjøpes inn på Sæbø.

Dag 2: Trandal- Tyssenaustet: Daniel på Christian Gaard kjører oss over til Sæbø med skyssbåten. Her handler vi inn niste til turen, og middag til Tyssenaustet. Vi tar taxi opp i Rognestøyldalen til Rognestøylen, 420 moh. Relativt slak sti opp til Bondalsbakken ca 700 moh, på toppen av Bakkedalen. Her er det traktorvei videre ned i Bakkedalen. Ved Bakkedalssætra følger man den fine grusveien nedover mot Finnes. Vi holder etterhvert sør for elva og kommer ned ved Sætrefossen. Derfra på vei videre til Bjørke, og bratt opp til Tyssenaustet.

Bratt, men god sti opp til Tyssenaustet (703 m). Her er det plass til 6-8 stk. på hytta. Resten må ligge i telt eller i naustet. En lett sovepose anbefales. Denne veier mellom 0,7 og 1 kilo, og kan bæres med hele turen istedenfor lakenpose. Enkle liggeunderlag finnes på hytta.

Mat dag 2: Ha med selv, eller handle på Sæbø (niste, middag, frokost, niste)

Dag 3: Tyssenaustet - Patchellhytta, via Fivelstadhaugen: Vi runder Tyssenuten, og passerer Trollgjøtta før oppstigning til ryggen på Høghornet. Opp mot toppen (1319 moh) er det et parti med enkel klyving. Videre følger vi nordøstryggen mot Blæja og går opp det laveste punktet mellom toppen av Blæja og høyde 1372. Deretter bærer det nedover til Fivelstad.

Taxi gjennom den ville Norangsdalen til Skylstad. Nå venter 700 høydemeter til Patchellhytta , men her skal vi slappe av og spise godt. For de som har krefter igjen kan Slogen være en fin kveldstur.

Mat dag 3: Middag på Patchellhytta, fra proviantlageret.

Dag 4: Patchellhytta- Urke: Vi går vest over Steinreset og ned Langseterdalen på fin sti til Urke. Mulighet for å ta en tur på Slogen, og/eller følge den fine Urkeegga over Maudekollen og Klokksegga for dem som vil ha en ekstra topptur. Overnatting i hytter på Urke camping.

Mat dag 4: Frokost og niste fra proviantlageret på Patchellhytta, middag og frokost/niste til dag 5 handler man på Urke Landhandel.

Dag 5: Sæbø- Standal: Ferge til Sæbø og proviantering der. Vi går opp Litledalen til Høgreset(776 moh). Deretter ned Nøvedalen og ned til Standaleidet, 396 moh. Overnatting på Alpehytta. Etter middag kan vi slappe av i badestampen.

Mat dag 5: Ingredienser til middag, frokost og niste venter på oss på Alpehytta.

Dag 6: Standal-Melbøsætra: Den siste dagen går under Kolåstinden og gjennom Molladalen. Dagen begynner rolig gjennom Kvanndalen, før bratt nedstigning fra Kvanndalskaret, ca 900 moh til Lisjekoppen. I vilt terreng går vi ned under Storkopptindane og Svinetinden, ned til ca 360 moh, og opp i Molladalsskaret ca 1000 moh. Her er utsikten fantastisk mot Molladalen, og herfra er det bare nedoverbakke igjen til Melbøsætra på 200 moh.

Utstyr: Se DNTs pakkeliste for sommerturen. ÅST har telt og liggeunderlag på Tyssenaustet. På denne turen bør votter/hansker, buff og lue være med, og sko bør være av det solide slaget, dvs fjellsko som går over ankelen. i tillegg kan det være greit å ha med lettere joggesko, evt. crocs/sandaler. Pakk ellers så lett sekk som mulig.

Prisen inkluderer alle overnattinger, middag, frokost og niste på Patchellhytta og Alpehytta, samt transport Trandal – Sæbø, Sæbø-Rognestøylen og gjennom Norangsdalen. Videre er middag på Christian Gaard, Trandal, og besøk på Bakketunet med kaffe og kaker også inkludert.

Ferge og mat som må handles inn underveis er ikke inkludert.

Hjørundfjorden rundt

• Henrik Ville