Dronningtur til Tafjordfjella og Skageflå

Voksne, Seniorer
Fellestur, , Hyttetur, Dronningtur, Jubileum2018
Ålesund-Sunnmøre Turistforening
Tafjordfjella, Vestlandet (se kart)

Pakketur for ukebladet Hjemmets lesere

Velkommen til Tafjordfjella og Sunnmøre! Dette er en særs vakker og variert tur. Her får deltakerne oppleve det varierte landskapet fra slake fjell i Tafjordfjella, til det dramatiske fjordlandskapet mot Geirangerfjorden.

Vi starter på Grotli(900 moh) og går til Danskehytta(1450 moh), en etappe på 12 km på god sti i steinete landskap. Danskehytta blei gitt som gave fra de danske medlemmene til DNT ved 125-årsjubileet i 1993. Neste etappe går fra det golde høyfjellet til frodige Kaldhusseter, en nyoppusset hytte med gode fasiliteter. Dette er en tur på 11 km fra 1450 til 600 moh i fortsatt steinete landskap med et par bratte kneiker. Neste dag går turen videre til Herdalseter langs små fisekvann under den dramatiske Heregga. Vi skal opp i 1044 meters høyde og så en bratt kneik ned til idylliske Herdalssetra på ca 500 moh. Etappen er på 8,3 km. På Herdalsseter er der både kyr og geiter, samt en liten kafe og utsalg med lokal mat/produkter. Her blir vi hentet i buss og fraktet til Norddal for middag og overnatting.

Etter en god frokost rusler vi ned i sentrum og tar båt utover fjorden forbi Skagen, og går opp ca 250 høydemeter i frodig skog til gården Skageflå. Turleder er godt kjent med den lokale historien, og vil fortelle om livet på gården den tida den var bebodd.

Denne turkombinasjonen ble første gang arrangert i 2016, til ære for Kongeparets 25 års-jubileum som monarker. Turen har vært fulltegnet både i 2016 og 2017

Dere får oppleve et stykke Norge som er av de aller vakreste.

Dag 1. Buss eller bil til Grotli. Vandring til Danskehytta

Turen starter fra Grotli Høyfjellshotell kl. 12.00 og vi har ca 6 timer foran oss til Danskehytta. Der fordeler vi oppgaver og lager felles middag med proviant fra lageret. Turledere tar for seg historien om Danskehytta og hvorfor den ligger der den ligger. I området er det funnet store fangstanlegg fra steinalderen, så denne kvelden kan bli innholdsrik.

Dag 2. Danskehytta-Kaldhusseter

Denne dagen skal vi bevege oss fra det karrige høyfjellet ned i et mer frodig landskap og ende opp på Kaldhusseter. Hytta er nylig pusset opp og her kan en ta en etterlengtet dusj, få servert et godt måltid og bare nyte omgivelsene. Den eldste delen av hytta er våningshuset fra den gamle gården Storvik som lå på andre sida av Kaldhusvatnet, og inneholder en del gamle gjenstander som kan fortelle historien om livet i Kaldhusdalen i tidligere tider..

Turen tar ca.6 timer.

Dag 3. Kaldhusseter-Herdalen

Etter en god frokost legger vi ut på turen over til den vakre Herdalen hvor det enda er seterdrift. Her vil kunne se mange små sel som ble brukt når setra var i full drift. Området er omkranset av høye fjell og stedet ligg som ei grønn perle blant disse. Turen er på ca 8 km, og det er vanlig å bruke 5-6 timer.

På Herdalsseter blir vi hentet med buss og kjørt ned til Norddal hvor vi overnatter på Petrines Gjestgiveri, kanskje det koseligste overnattingsstedet på Sunnmøre.

Dag 4. Skageflå

Vi står tidlig opp i dag og får en deilig frokost, før vi tar bussen til Geiranger og tar båt ut til Skageflå. Vi skal nå opp 250 stupbratte meter til selve gården, men på de utsatte partia er det hogd ut trappetrinn og det er rekkverk. Turen opp tar ca. 1 time.

Kong Harald og Dronning Sonja feiret sitt sølvbryllup her i 1993 sammen med gjester fra de andre kongehusa i Europa, og i 2006 avduket Dronningen en plakett som markering av verdsarvstatusen til Geirangerfjorden.

Vi nyter medbrakt lunsj fra Petrines før vi begir oss videre på turen til Homlong. Her vandrer vi på god sti innenfor stupkanten og turen tar ca. 2-3 timer. Alternativt kan vi gå ned igjen til fjorden og ta båten tilbake til Geiranger.

I Geiranger blir vi hentet av buss, og kjører vi videre til Billingen seterpensjonat for middag og ei god natt søvn.

Pris inkluderer alle måltider på hyttene, og middag, frokost og niste på hotell.

Se DNTs pakkeliste for sommerturer her. Ta med lakenpose til bruk på hyttene.

Vær obs på at turen går i et høyfjellsområde hvor været kan skifte fort og det kan være lave temperaturer også på sommeren. Solide fjellsko anbefales fremfor joggesko.

Dronningtur til Tafjordfjella og Skageflå

Pakketur for ukebladet Hjemmets lesere Velkommen til Tafjordfjella og Sunnmøre! Dette er en særs vakker og variert tur. Her får deltakerne oppleve det varierte landskapet fra slake fjell i Tafjordfjella, ...

• Tove Gjerde
  • Linda Flem