NF grunnkurs skred alpint på Standalhytta

Voksne, Ungdom, Fjellsportinteresserte
Kurs, Skredkurs,
Ålesund-Sunnmøre Turistforening, Patchell Fjellsport ÅST
Sunnmørsalpane, Vestlandet (se kart)

Ønsker du å lære mer om hvordan du kan gjøre gode vurderinger i forhold til skred? Da er dette kurset for deg. Skredkursa på Standalhytta har vært fulltegnet siden vi begynnte i med dem for fem år siden.

Beskrivelse av kurset

NF Grunnkurs skred Alpint er en del av NFs skredstige. Du kan lese mer om kurset her.

Formålet med kurset er å oppnå en grunnleggende forståelse av snøskred, vurdering av terreng, andre forhold som påvirker skredfaren og betydningen av den menneskelige faktor. Kurset fokuserer på tursituasjonen slik at turplanlegging, veivalg og risikoreduserende atferd i forhold til skredvarsling blir en naturlig del av kurset. Kurset gir en innføring i kameratredning ved snøskred.

Torsdag møtes vi på Standalhytta kl. 20.00 med felles samling. Vi deler inn gruppene og starter planleggingen av neste dag. Den praktiske delen av kurset gjennomføres fredag, lørdag og søndag. Om kveldene evaluerer vi dagen og gjennomfører teoriøkter. Søndag er en dag der dere som kursdeltakere skal få planlegge og gjennomføre en tur. Vi er ferdige omtrent kl. 1600 søndag.

Målgruppe

Dette kurset er relevant for deg som forholder deg til terreng der snøskred kan forekomme, hovedsakelig i forbindelse med toppturer på ski. Deltakerne skal stille med randonee-, telemark- eller splitboardutstyr. Deltakerne skal ha grunnferdigheter i vinterfriluftsliv når det gjelder bruk av ski, bekledning, mat og drikke og orientering om vinteren.

Utstyr

Alle deltakere stiller med personlig utstyr, vinterbekledning, ski, feller, sekk, spade, søkestang, sender/mottaker (ASSS-prinsippet), grunnleggende førstehjelpsutstyr, liggeunderlag. (spade, søkestang og sender/mottaker kan evt. lånes av ÅST. Gi beskjed i kommentarfeltet ved påmelding). Kart over området rundt Standalhytta, og kompass (fordel med klinometer).

Ta også med blyant og papir.

Overnatting

Overnatting i Standalhytta. Ta med lakenpose, sengetøy eller sovepose. Overnatting er betalt gjennom kursavgifta.

Mat

Det blir felles middag fredag og lørdag. Denne er inkludert i kursavgifta. Frokost/tørrmat tas med selv. Niste smøres til frokost. Gi beskjed om allergier og lignende ved påmelding.

Kurslitteratur

Lundberg Nes. C. Skikompis. Fri Flyt  2018.(Selges hos ÅST til kr. 375,-)

ÅST har kurstilbud på Skikompis, Silva Expedition S kompass og kartet Hjørundfjord på kr. 1100,- til sammen. Gi beskjed ved påmelding om dette ønskes kjøpt.

Trenger du ny spade? Vi selger toppspaden Voile Telepro.Pris kr. 720/799 medlem/ikke medlem. Vi har også Telepro Mini med T-håndtak. Pris kr. 540/599

NF grunnkurs skred alpint på Standalhytta

• Jens Arne Gjørsvik